Enciklopedija za decu od 7 godina je korisna za razvoj

enciklopedija-deca-7-godina

Deca u uzrastu od 7 godina su u važnoj razvojnoj fazi u kojoj su izrazito znatiželjna i željna istraživanja okoline. U ovom trenutku enciklopedije za mlade igraju važnu ulogu u njihovom odrastanju. Enciklopedija su izvor informacija. Potiču dečiju znatiželju, razvoj jezika, kritičko mišljenje i samopouzdanje.

Kako enciklopedije utiču na razvoj dece?

Enciklopedije za decu su vitalne i korisne iz više razloga i mogu u velikoj meri doprineti razvoju dece. Evo nekoliko načina na koje enciklopedije mogu pomoći u razvoju dece:

Sticanje opšteg znanja: Enciklopedije za decu obuhvataju obilje informacija o raznim temama. Deca čitajući enciklopedije uče o prirodi, svetu oko sebe, istoriji. Kao i o naučnim principima, umetnosti i mnogim drugim temama. Ovo opšte znanje pomaže deci da razumeju svet. I samim tim da postavljaju pitanja koja izazivaju njihovo interesovanje.

Razvoj jezika: Čitanje enciklopedija podržava razvoj jezičkih veština kod dece. Susret sa nizom novih reči pomaže u obogaćivanju rečnika i razumevanju teških termina. Čitanje enciklopedija takođe pomaže u izgradnji sposobnosti čitanja. Takođe je korisno kod razumevanja jezika i veština pisanja.

Razvoj kritičkog mišljenja: Enciklopedije pomažu deci da razviju veštine kritičkog mišljenja. One ih uče da procenjuju materijal, procenjuju njegovu tačnost i shvate okruženje u kojem se nalaze. Deca uče da postavljaju pitanja, traže dodatne izvore znanja i vrednuju različita gledišta. Sposobnosti kritičkog mišljenja su neophodne za donošenje odluka i formiranje sopstvenog mišljenja.

Radoznalost i duh istraživanja: Enciklopedije mogu pobuditi radoznalost dece. Te se na taj način mogu motivisati da istražuju i otkrivaju nove stvari. Čitanje enciklopedija izlaže decu raznim temama. One bi ih mogle podstaći da dalje uče, postavljaju pitanja i budu aktivni učesnici u sopstvenom učenju.

Razvoj samopouzdanja: Kada mladi dobijaju informacije kroz enciklopedije i razumeju mnoge teme, to im pomaže da povećaju samopouzdanje. Biće sigurniji u razgovorima i diskusijama. Kao i u izvršavanju školskih zadataka koji zahtevaju istraživanje i prezentacije.

Enciklopedije za decu daju osnovna znanja i pomažu u razvoju širokog spektra veština. Oni pružaju informacije, ali takođe neguju radoznalost dece, duh istraživanja i kritičko mišljenje. Kao rezultat toga, davanje deci pristupa enciklopedijama može biti od velike koristi za njihov ceo razvoj.

Koje se još koristi mogu dobiti od enciklopedije?

1. Širina i dubina teme

Enciklopedija ima bogato znanje koje ide duboko u objašnjenje bilo koje teme. Znanje sadržano u rečnicima i drugim publikacijama ponekad može biti površno. Dok se znanje sadržano u enciklopediji temeljno istražuje sa fokusom na detalje i činjenice.

2. Tačne informacije

Enciklopedija sadrži pouzdan materijal bez grešaka. Članci koji se mogu istražiti i naučiti su napisani neutralnim jezikom i ne sadrže nikakvu pristrasnost. Enciklopedija je najpouzdaniji izvor informacija. One se stalno nadopunjuju svežim materijalom. Ovo osigurava da vaše dete ne propušta nijednu novu informaciju i da uči najažurnije dostupne informacije.

3. Pruža jasnoću informacija

Znanje u enciklopediji namenjeno proučavanju i korišćenju. Te je  ono napisano na sistematski i metodički način koji se lako može razumeti. Sve relevantne informacije su organizovane u odgovarajućoj strukturi. Iako sadrži mnogo podataka, enciklopedija ne zbunjuje mališana. Sređena organizacija informacija omogućava deci da lako traže ono što im je potrebno.

4. Format i čitljivost

Teme u enciklopediji su detaljno istražene i uključene. Ilustracije, karte, grafikoni i fotografije u ilustrovanim enciklopedijama za decu čine učenje zabavnim.

5. Pomaže u obrazovanju dece

Tokom ranih godina dečjeg obrazovanja, razvoj govora, jezika i razumevanja je kritičan. Enciklopedijsko znanje mladima daje prednost u pogledu širih akademskih i društvenih sposobnosti.

6. Lična i profesionalna istraga

Enciklopedije pokrivaju širok spektar tema. Uključujući evoluciju i geografiju, nauku i tehnologiju, politiku. Kao i istoriju i aktuelne događaje. Učenici biraju enciklopedije da koriste u bibliotekama ili kod kuće. Te na taj način dobijaju više informacija koje će im pomoći da prošire svoje znanje o temama koje ih zanimaju.

Idealne enciklopedije za decu

4D Enciklopedija ‘’Anatomija ljudskog tela’’ – Devar

Idealan početak je poznavanje sebe i svog tela. „Anatomija ljudskog tela“ je česta tema u dečjim enciklopedijama. Ove enciklopedije pružaju prilagođene informacije o anatomiji i organizaciji ljudskog tela. Sva objašnjenja su prikazana na lak i razumljiv način za mališane.

Ilustracije, dijagrami i tekstualni opisi se obično koriste u dečjim enciklopedijama. Oni pomažu deci da shvate i razumeju strukturu i funkciju ljudskog tela. Takođe možete dobiti vizuelni prikaz preuzimanjem besplatne aplikacije. Dovoljno je da imate pametni telefon, i dobićete jasan prikaz slojeva organizma i njihovih funckija.

Enciklopedije za decu mogu pomoći u podsticanju radoznalosti i  poznavanja sopstvenog tela. Takođe su korisne za sticanje znanja o važnosti potrebe za očuvanjem zdravlja.

Biljke cveće voće – Evrobook

U ovoj enciklopediji, mališani bi stekli osnovna znanja o biljakama. Kako rastu, delovima biljke (koren, drvo, list, cvet) i njihovim osnovnim aktivnostima. Kao što je fotosinteza. Takođe bi mogli da saznaju o značaju biljaka u održavanju života na Zemlji. 

Deca bi naučila o delovima cveta kao što su latice, čašice, prašnici i tučak. Takođe je mogla da nauči o procesima oprašivanja i proizvodnje semena. Enciklopedija sadrži ilustracije cveća. Kao i osnovne informacije o njihovom izgledu, bojama i mirisima.

Takođe je važno da se deca u ranoj dobi upoznaju sa voćem i povrćem. U enciklopediji će biti opisani ukus, tekstura, boja i hranljiva vrednost svakog voća i povrća. Takođe se može pronaći o značaju voća i porća u ishrani, vitaminima i mineralima koje ono sadrži. Kao i o važnosti redovne konzumacije za dobro zdravlje.

Biljke cveće voće decu mogu naučiti o fundamentalnom razumevanje prirode i postojanja biljaka. Korisna je i za podsticanje radoznalosti i interesovanja za prirodu i biljni svet. Ove informacije mogu pomoći deci da postanu svesniji prirodnog sveta oko sebe. Te im pomoći da razviju ljubav prema prirodi.

4D Enciklopedija ‘’Životinje’’ – Devar

4D enciklopedija „Životinje“ je interaktivna enciklopedija koja deci nudi jedinstveno iskustvo učenja o životinjskom svetu. Ova enciklopedija spaja tradicionalne informacije sa najsavremenijom tehnologijom. 

4D enciklopedija „Životinje“ koristi tehnologije proširene realnosti (AR) kako bi životinjski svet oživeo na potpuno nov način. Uz pametne telefone ili tablete, deca mogu da istražuju svet životinja. Te da gledaju animirane 3D modele životinja i prate njihovo kretanje virtuelno. Mogu da slušaju zvukove životinja kao što su rika lava, ili pevanje ptica. Ovo još više angažuje čula i omogućava deci da se bliže i bolje upoznaju sa životinjama.

Enciklopedija ima obilje informacija o mnogim životinjama. Deca će moći da nauče o mnogim životinjskim vrstama i njihovim osobinama. Staništima, ishrani, načinu života i mnogim drugim fascinantnim aspektima. Ove informacije se daju interaktivno. Koriste se slike, zvukovi i animacije kako bi pomogli deci da nauče i usvoje znanja.

Enciklopedija uključuje interaktivne igre i kvizove koji omogućavaju učenicima da testiraju svoje znanje o životinjama na zabavan način. 

Atlas mitova – Vulkan

Atlas mitova je fantastična enciklopedija za decu iz raznih razloga. Za početak, omogućava deci da uđu u svet mitologije, učeći o mnogim mitovima, bogovima i herojima. Ovo im pomaže da steknu širu kulturnu svest i poštovanje različitih običaja. Drugo, pošto su mitološke priče pune divnih mesta i životinja, Atlas mitova podstiče razvoj dečje mašte. Poznavanje mitskih simbola pomaže deci da razumeju i tumače simbole koji se nalaze u književnosti, umetnosti i svakodnevnom životu. Ovaj rast simboličke svesti omogućava deci da se bolje povežu sa svojim okruženjem. Atlas mitova takođe podstiče radoznalost u istoriji i kulturi. Deca stiču veštine istraživanja i samostalnog učenja kroz proučavanje Atlas mitologije. 

Zaključak

Enciklopedija za decu je korisna za razvoj jer deci nudi širok spektar znanja. Takođe podstiče njihovu radoznalost, kritičko mišljenje i istraživačke veštine. To povećava sposobnost komunikacije i pisanja, podstiče razvoj samopouzdanja i samostalnosti. Deca mogu da uče o svetu oko sebe na sistematičan i poučan način koristeći enciklopedije. Sve to zajedno im pomaže da steknu osnovna znanja i unaprede svoje intelektualne veštine.

Popularni blogovi

Anatomija srca i kako radi naše srce?

Vaše srce je lokalizovano u sredini grudnog koša, između pluća, iza i nešto ulevo od grudne kosti. Obavija ga srčana kesa (perikard), membrana koja se

Podelite ovo