Kako da deca nauče da crtaju?

deca-slikaju-crtaju

Kada deca uče da čitaju, stiču znanja o novoj veštini koju će uživati da koriste tokom svog detinjstva. Mališani često nalaze načine da ispolje svoju umetničku stranu kroz pravljanje oblika i struktura od plastelina i gline ili škrabanje drvenim i vodenim bojicama.

Međutim, crtanje je veština koju će deca koristiti kroz detinjstvo i školovanje da se izraze i pokažu šta umeju i osećaju. Crtanje omogućava deci da prenesu svoju maštu na papir, bilo to nasumično žvrljanje, bojenje, slikanje ili slično. Ova veština se uči kao što se i sviranje instrumenata uči, što se više vežba, to se postaje bolji.

Stoga, važno je naći načina da se deci pomogne i pruži podrška u percepciji, obliku, bojama, jer je crtanje veoma korisno i može i pomoći da pokažu svoje misli. U ovom tekstu možete pročitati zašto je važno da deca nauče da crtaju, kako da to učine i koje su faze crtanja.

Zašto je važno da deca nauče da crtaju?

Kada se potrudimo da naučimo decu da crtaju, otvaramo im mogućnost da iskuse mnoge pogodnosti kasnije, kako za njihov emocionalni i kognitivni razvoj, tako i za učenje osnovih veština koje im mogu biti od koristi tokom života kasnije. Evo nekoliko razloga zbog koga je važno da deca nauče da crtaju:

1.   Razvijanje motoričkih veština

Crtanje je veština koja podstiče razvoj motorike kod dece, odnosno poboljšanje preciznosti i kontrole nad pokretima ruke. Deca u predškolskom uzrastu će posebno imati koristi, jer su ove veštine značajne za pisanje, korišćenje pribora, vezivanje pertli, ili obavljanja različitih zadataka u školi i svakodnevnom životu.

2.   Podsticanje kreativnosti

Deca kroz crtanje izražavaju svoje maštovite ideje i osećanja i to im pomaže da razviju samopouzdanje i kreativnost u svom stvaralačkom procesu. Ovaj način samoizražavanja je posebno koristan za mališane koji možda još uvek ne mogu verbalno da izraze ono što osećaju.

3.   Poboljšavanje kognitivnih veština

Deci kroz crtanje raste sposobnost opažanja, pažnje i koncentracije. Dok crtaju, ona uče da razlikuju oblike, veličine, boje i orijentaciju i to je od suštinskog značaja za razvoj kognitivnih veština.

4.   Razvijanje emocionalne inteligencije

Bilo da osecaju sreću, tugu, ljutnju ili strah, crtajući, deca su u mogućnosti da izraze svoje emocije. Na taj način mogu bolje da se upoznaju sa svojim osećanjima i da ih izraze na konstruktivan način.

5.   Podsticanje vizuelno-slikovnog razmišljanja

Dok crtaju, deci se podstiče razvoj prostornog i vizuelnog razmisljanja. Ova veština je posebno važna za mnoge oblasti. Na primer, nauku, inženjerstvo, arhitekturu, matematiku, i slično.

6.   Crtanje pomaže u razvoju jezika

Deca često koriste crtanje kako bi prenela događaje i priče koje možda ne umeju da izraze rečima. Ovo pomaže u razvijanju njihove sposobnosti da komuniciraju i izraze svoje misli na mnoštvo različitih načina.

7.   Deci se podstiče samopouzdanje

Kada primete da su sposobna da stvaraju lepe slike i crteže, njihovo samopouzdanje će se poboljšati i imaće osećaj postignuća. Moramo podsticati njihov trud i pohvaliti njihove crtačke veštine, jer to može pomoći u izgradnji pozivitne slike o sebi.

Na kraju, važno je da deca nauče da crtaju jer se to odražava na celokupni razvoj deteta i podstiče različite apekte rasta. To uključuje motoričke, kognitivne, emocionalne, i kreative veštine. Pomaže im da izraze svoja osećanja, razviju vizuelno razmišljanje i stvore temelj za mnoge druge veštine koje će kasnije koristiti u školi, ali i u svakodnevnom životu.

Kako da deca nauče da crtaju?

Kada su mlađa, deca se susreću sa mnogim stvarima koje vide prvi put i koje moraju da nauče. Ima stvari koje ih ne možemo naučiti i koje su previše komplikovane i za nas kao odrasle. Na primer, možda ih ne možemo naučiti da koriste dleto i prave razne predmete od drveta, ali da koriste pribor za jelo i pribor za pisanje i crtanje, itekako možemo. Neke veštine zahtevaju manje, a neke više vremena da se njima ovlada.

Deca počinju da šaraju po papiru čim nauče da uzmu bojicu u ruke, ali nažalost, ono što ostave na papiru je teško prepoznatljivo. Tako bude uglavnom do treće godine, ali bez obzira, u tom periodu deca kroz crtanje vežbaju kružne pokrete šake i otvaraju svoju svet ka tome da može nešto da se stvori.

Prva promena koja se uočava jeste da deca počinju da podižu olovku sa papira, iako slika neće biti mnogo drugačija, ako ih pitamo šta je to, reći će nam šta bi to moglo da bude. Vremenom i vežbom se sve to poboljšava i počinje da dobija svoj oblik i smisao. Takođe, važno je napomenuti da deca mogu naučiti da crtaju putem različitih aktivnosti i pristupa koji ih podstiču da razviju svoje veštine. Predlažemo vam par koraka koji vam mogu olakšati pomaganje deci da nauče da crtaju:

Pristupite crtanju kao zabavnoj igri

Kada počnete sa crtanjem kao zabavnom aktivnošću umesto kao nečemu obaveznom, deca će pokazati veću zainteresovanost. S obzirom da deca najlakše uče kroz igru, crtanje će im se na ovaj način mnogo više dopasti.

Potrudite se da imate osnovni materijal za crtanje

Ono što vam je potrebno je, naravno, papir, ali i bojice, olovke, tempere, flomasteri različitih boja u posudama. Kada imaju različite materijale, ona mogu da osete raznolikost, razbuktaju maštu i budu podstaknuta da eksperimentišu.

Pokažite im na svom primeru

Pokušajte i vi da crtate. To ne mora da izgleda savršeno, ali pomoći ćete im svojim primerom, nacrtajte nešto jednostavno, par oblika ili likova i objasnite im kako da nešto nacrtaju korak po korak.

Omogućite im slobodu izražavanja

Podstaknite decu da crtaju ono što vole, žele i šta ih inspiriše. To može biti bilo šta. Njihova omiljena igračka, životinja, pejzaž ili nešto iz njihove mašte.

Podstaknite ih da posmatraju

Pomozite im da posmatraju svet oko sebe, prirodu, ljude, životinje i slično. Takođe im pomozite da primete detalje i probaju da ih prenesu na crtež.

Uključite aktivnost crtanja u priče i igre

Povežite ovu aktivnost sa pričama koje pričate deci. Na primer, možete ih zamoliti da nacrtaju neke scene i likove iz priče koju ste im pročitali. Na taj način možete videti u kom pravcu se njihova mašta razvija i šta su zapamtili.

Pohvalite ih i pružite im povratne informacije

Kada deca nešto nacrtaju, pohvalite njihov trud i kreativnost. Predložite im nešto konstruktivno što im može pomoći da unaprede svoje crteže.

Organizujte igre i takmičenja u crtanju

Podstaknite decu na kreativno takmičenje i angažujte ih da učestvuju u zabavnim igrama koje ih mogu motivisati da vežbaju svoje veštine.

Upoznajte ih sa umetnicima i umetničkim delima

Pokažite im dela poznatih umetnika i pitajte ih šta misle o tome i šta im se dopada. Objasnite im da postoje različiti stilovi i tehnike crtanja.

Imajte strpljenja i pružite im podršku

Budite svesni da deca mogu biti frustrirana ako se desi da njihovi crteži ne izgledaju onako kako ona žele. Objasnite im da će vežba sve poboljšati i podstaknite ih da budu strpljiva i istrajna jer je razvoj veština crtanja proces za koji treba vreme i vežba.

Kroz ove korake, strpljenje i podršku, deca će moći postepeno da razvijaju svoje crtačke veštine. Takođe, crtanje će im postati jedna kreativna i ispunjavajuća aktivnost u kojoj će uživati.

Faze crtanja svakog deteta

Učenje crtanja može da se podeli u sledeće faze:

  • Faza prepoznavanja oblika i slika – pre nego što nauče da crtaju, deca uče kako da prepoznaju oblike i slike. Ovo je važno, jer uobičajene oblike može kasnije da koristi da crta kuće, porodice, ljubimce i ostalo.
  • Faza šaranja, žvrljanja i škrabanja – Naravno da ne možemo očekivati da deca uzmu olovku i odmah krenu sa iscrtavanjem fantastičnih umetničkih dela. Od nekuda se mora početi, zato, deca često šaraju, ostavljaju tragove na papiru za koje nemaju objašnjenje i značenje. Često i ne gledaju gde im ruka šara, ali im ovo pomaže da shvate odnos između pokreta i tragova. Zato, deca počinju da kontrolišu šare menjanjem pokreta ili korišćenjem određenih linija i to kod dece izaziva veliko zadovoljstvo. Kada se ovo dogodi, roditelji su ti koji moraju da obezbede odgovarajući materijal, ohrabrivanje i podsticaj.
  • Faza stvaranja oblika i slika – Kako deca postaju starija, ona počinju da stvaraju oblike i slike koje su negde videla i naučila. Škrabanje i žvrljanje prelazi u oblike kao što su krugovi, kvadrati, linije koje dete spaja u odrađenu figuru, kuću ili slično. Što su deca starija, slike će postajati više i više složene. Počećete da primećujete sve više detalja koje će dete dodavati.
  • Faza usavršavanja oblika i slika – Nakon prepoznavanja i stvaranja, dete će početi da usavršava svoje crteže. U ovoj fazi ona žele da sve bude savršeno i često će analizirati svoje crteže i probati da odluče da li je sve u redu, da li su to baš tako hteli, i šta bi mogli da isprave. Trudiće se da njihovi crteži budu što realističniji.

Zaključak

Kada učimo da crtamo, to predstavalja samo jedan mali deo odrastanja. Ima naravno još dosta važnih talenata. Ako je crtanje talenat koje deca žele da usavršavaju, sigurni smo da vam ove ideje mogu biti korisne da pomognete deci da ga razviju.

Budite strpljivi, pustite decu da prođu kroz sve faze crtanja, i budite spremni da im pomognete kad god im je pomoć potrebna. Probajte korake koje smo vam predložili u ovom tekstu i deca će sigurno zavoleti crtanje i uživati u njemu. Crtanje može postati zabavna aktivnost za celu porodicu.

Popularni blogovi

Koliko je Sunce udaljeno od planete zemlje?

U našem kosmičkom susretu, gde Zemlja pleše oko svoje zvezde, jedno pitanje intrigira umove ljudi vekovima: Koliko smo zaista udaljeni od Sunca? Prosečna udaljenost od

svemir-sajt9

Enciklopedija svemira za malu i veliku decu

Dobrodošli na Devar, dom 4D enciklopedija koje će otvoriti vrata čudesima svemira vašem detetu, ali i probuditi radoznalost kod odraslih. Naša Enciklopedija Svemira „Kosmos“ nije

Podelite ovo