Kako podstaći dečju znatiželju kroz istraživanje uz enciklopedije?

enciklopedia-za-decu-znatizelja-citaju-knjigu-dvoje

Učenje je kontinuirani proces i nema (ne bi trebalo) imati kraja. No, s vremenom, mi gubimo znatiželju. Zbog svojih svakodnevnih briga, mnogi od nas se više ne bave nikakvim istraživanjima niti učenjima. Za razliku od nas odraslih, beba kada se rodi dolazi u jedan sasvim nov i nepoznat svet. Tu počinje njeno istraživanje i otkrivanje. 

Kako dete raste, tako raste i znatiželja. Deca su pravi mali naučnici. Ne boje se postavljati razna pitanja. Nakon dobi od 5 godina, deca će početi puno više promatrati. Biće na vrhuncu istraživanja sveta u kojem se nalaze. I tada trebamo privući decu uzbudljivim informacijama, knjigama i iskustvima.

„Zašto je nabo plavo, koja je prva životinja živela na svetu, zašto je mesec okrugao, zašto imamo prste na nogama?“ – su neka od pitanja koja nas deca pitaju na dnevnom nivou. S druge strane, dete kako raste, tako menja svoje sfere interesovanja. U današnjem vremenu gde su jako zastpljeni i lako dostupni telefoni, igrice, crtani filmovi, deca lako gube želju za istraživanjem i novim učenjima. U tom padu interesovanja, na nama je da deci pomognemo da ne izgube svoju želju za istraživanjem. U nastavku, donosim vam par ideja kako da učenje i istraživanje bude zabavno uz enciklopedije.

Cenite detetova pitanja

Mama/tata, zašto nas mesec prati?” Nekad nas ovakva pitanja iznenade. No, ona nam daju znanja o tome da dete već počinje da razmišlja na koji način svet funkcioniše. Možemo odgovoriti na načine koji potiču njegovo naučno razmišljanje. Razmislite kakav biste odgovor dali. Ako dajete najkraće odgovore, ili ignorišete pitanje, dajete detetu do znanja da vam se ne priča o tome. Samim tim, vašem detetu se “gasi” radoznalost, i ono gubi interesovanje. S druge strane, ako postavite vi detetu pitanje šta ono misli zašto je to tako, radoznalost se podstiče.

Uživajte u raspravi i pitanjima koja postavlja vaše dete. No, šta možete učiniti ako ne znate odgovor? Možete predložiti detetu da zajedno istražite to pitanje. U tom momentu, idealan prijatelj za pomoć je enciklopedija. Istražite i pronađite odgovore zajedno. Reći detetu da neki odgovor zaista ne znate je snažna poruka koju šaljete vašem detetu. Niko od nas ne zna sve odgovore ovog sveta, naravno. Ali na ovaj način, vi svom detetu dajete jasnu poruku da je sasvim u redu nešto ne znati. Deci je jako važno mišljenje roditelja. Onog momenta kada dete prihvati da je uredu da ni ono nešto ne zna, neće imati problema kada naiđe na nedoumicu da potraži pomoć ili nešto istraži.

Dajte deci vremena i prostora za istraživanje

Deca uče kroz pokušaje i greške. Treba im vremena za eksperimentiranje, isprobavanje stvari i samostalno razmišljanje. Pričekajte prije nego što date „tačan“ odgovor. Dajte svom detetu vremena i prostora da samo istražuje i otkriva. Umesto da odmah kažete da je mesec satelit jer prati Sunce, predložite svom mališanu da zajedno pogledate šta piše u enciklopediji. Na taj način budite u detetu radoznalost i učite ga da samostalno dolazi do odgovora. Takođe, ovo je idealan način da se nauče i nove reči.

Podstičite decu da zabeleže svoja zapažanja

Pisanje, crtanje ili fotografisanje –  sve su to načini beleženja zapažanja – važna naučna veština. Ovo sve omogućuje deci da prate ono što su videli, čuli, ispitali ili otkrili. Kada primetite da je vaše dete zainteresovano za nešto (poput meseca, lišća koje opada ili rast biljke), možete mu predložiti načine da zabeleži ono što je promatralo. Ako dete nacrta list koji je pao sa drveta, u enciklopediji možete potražiti vrstu drveta, objašnjenje zašto je baš te boje i slično.

Napravite “čudesnu kutiju”

Ovo je odlična vežba za podsticanje kreativnosti. Predložite svom detetu da napravite “čudesnu kutiju”. Ne mora to biti ništa teško. Jednostavno, uzmite parče kartona, izrežite, napravite u obliku kocke. Po želji, možete da obojite ili da zalepite neki šareni papir. Kako god vaše dete i vi odlučite. Potom, “čudesnu kutiju” ispunite indeksnim karticama. Neka vaše dete napiše sva pitanja koja ima, a zatim upotrebite ta pitanja kao smernice pri odabiru enciklopedije.

Pravljenje ove kutije je odlično za kreativnost deteta. Takođe će vama olakšati izbor odgovarajuće enciklopedije koja prati sferu interesovanja vašeg deteta. Ako je dete zainteresovano za mesec, Sunce, zašto sunce sija? Šta je to satelit, šta su zvezde i slično, dakle, detetova sfera interesovanja je kosmos.

Izložite dete novim temama

Kada birate knjige za podticanje istraživanja, važno je imati na umu predmete o kojima vaše dete uči u školi. Međutim, jednako je važno izložiti dete i novim temama.

Na primer, ako dete u školi uči domaće životinje, vi možete da ispričate po nešto i o divljim životinjama. Obratite pažnju da li neka životinja bila posebno interesanta za dete. Zajedno prelistajte enciklopediju o životinjama, istražite gde i na koji način žive i slično.

Prihvatite da su istraživanja često neuredna

Bilo da se radi o istraživanju na otvorenom s blatom i štapovima ili u zatvorenom prostoru s vodom, deca će se verovatno zaprljati dok istražuju. Ako dete pročita nešto interesantno u enciklopediji npr.o puževima, poželjeće da ide u blato nakon kiše. Obucite decu u staru odeću i recite im da je u redu da se zaprljaju. Naravno, i kućni eksperimenti su dobrodošli. Možete zajedno sa svojim mališanom istražiti kako ih izvesi na siguran način. 

Povežite istraživanje sa stvarnim svetom

Kada god možete, povežite stvarni život s čitanjem. Vaše će dete bolje razumjeti svet oko sebe. Ako je dete zinteresovano za telo, kosti, gde se koja kost nalazi. Nakon što dete pročita u enciklopediji, i vidi kako izgleda neka kost ili zglob, pokažite to na sebi gde se nalazi. Na ovaj način će dete lakše pamtiti i povezivati slike sa stvarnim svetom. 

Podržite dalje istraživanje

Namerne interakcije odraslih s decom mogu produžiti njihovo učenje. Kad dođe pravi trenutak – možda kada dete završi s nekim istraživanjem, ponudite predlog da promeni sferu  istraživanja. Ako je detetu postalo dosadno da istražuje o životinjama, ili ako je zavrsilo sa tom enciklopedijom, predložite neku novu ideju. Možete predložiti da se napravi nova “čudesna kutija” i da na taj način zajedno ispitate šta bi moglo biti sledeća tema istraživanja. 

Slušajte i učite

Najbolji način da roditelj pomoću enciklopedija podstakne znatiželju i podstakne ljubav prema učenju svoga deteta jeste da provede mnogo vremena razgovarajući i slušajući svoje dete. Pažljivo slušanje i vođenje računa o njihovim interesima je vrlo važno za dete. Možete čak i kontaktirati učitelja/učiteljicu svog deteta kako biste saznali šta se sprema u školi kako biste te teme mogli više istraživati kod kuće zajedno. Odvojite malo vremena da pitate dete po dolasku iz škole šta su danas radili, da li mu je bilo to interesantno? Da li mu je ta tema bila dosadnija u odnosu na prošlu nedelju, ili ga je možda to više zainteresovalo?

Ako procenite da je dete možda naišlo na problem pri razumevanju određene teme ili nastavnog gradiva, ponudite mu pomoć. Probajte zajedno da istražite, tražite da dete ispriča na koji način je to ono shvatilo, te mu vi dodatno objasnite ako je potrebno. Može se desiti da dete nije shvatilo, te je s toga mislilo da ga ta tema ne interesuje. Objasnite i vi svojim rečima pa proverite sa detetom je li jasnije sada i da li zvuči interesantnije.

Zaključak

Iako je danas svet jako užurbano mesto, odvojite vreme da čujete svoje dete i njegove dečje potrebe. Radite zajedno što više stvari možete, podržavajte i podstičite radoznalost kod svog deteta. Inspirišite svoju decu kroz svoj primer, jer deca se ugledaju na svoje roditelje. Dajte im slobodu da pogreše, i da se predomisle po pitanju svojih interesovanja. Otkrivajte zajedno kroz istraživanja i radoznalost, šta je to što interesuje vašu decu.

Popularni blogovi

Koliko je Sunce udaljeno od planete zemlje?

U našem kosmičkom susretu, gde Zemlja pleše oko svoje zvezde, jedno pitanje intrigira umove ljudi vekovima: Koliko smo zaista udaljeni od Sunca? Prosečna udaljenost od

svemir-sajt9

Enciklopedija svemira za malu i veliku decu

Dobrodošli na Devar, dom 4D enciklopedija koje će otvoriti vrata čudesima svemira vašem detetu, ali i probuditi radoznalost kod odraslih. Naša Enciklopedija Svemira „Kosmos“ nije

Podelite ovo