Oživite priče uz 4D knjige: Enciklopedija bajki za male sanjare

ozivite-4d-3d-knjige-svet-prica

Mašta omogućava malim sanjarima da spoje svoje snove sa stvarnošću. Čarobni svet koji 4D knjige otvaraju deci dozvoljava mašti da oživi. Čitanje bajki nosi mnogo pogodnosti, ali pre svega pomaže deci da se razvijaju i rastu uz interesantne priče.

4D knjige pružaju avanturu i odlazak u neverovatni i magični svet bajki. Dok mali sanjari listaju stranice i čitaju bajke, mogu da vide priče koje im oživljavaju pred očima i omogućavaju nova iskustva i daju nova saznanja. Svaka stranica predstavlja prozor u nešto novo, upoznavanje sa novim likovima, pejzažima i pričama.

Bajke su važan deo odrastanja, stoga ćemo u ovom tekstu pisati upravo o tome zašto je korisno da čitamo deci bajke, koje su prednosti čitanja bajki, ali i kako bajke pomažu povećanju IQ-a kod dece. Takođe, pomenućemo kako 4D knjige mogu da pomognu u oživljavanju priče.

Zašto je korisno da čitamo deci bajke?

Važno je da čitamo deci bajke, ali i da ih ohrabrujemo da čitaju sami kada za to dođe vreme. Bajke podstiču maštu, ali i kulturnu pismenost kod dece, a mašta je jedinstvena stvar. Ona pomaže deci sa njihovim kreativnim mislima, ali može i definisati vrstu obrazovanja, karijeru i život deteta. U bajkama se deca susreću sa neistraženim oblastima, magijskim i čudesnim stvarima, čarobnim kraljevstvima, i sličnim stvarima koje im pomažu da razmišljaju van okvira i da kreiraju slike u svom umu.

Mašta sa sobom povlači i kulturnu pismenost u ovom slučaju, jer, pomoću bajki, dete će upoznati različe kulture, moći će da upije nove stvari i da razmišlja o onome što ste im pročitali. Takođe, naučiće važne moralne poruke, kao i da dobro uvek pobedi, iako to nekad nije slučaj u stvarnom životu, ta lekcija je veoma važna. Bajke poručuju da je važno da budemo heroji, a ne zlikovci i ono što učimo kao deca može imati uticaja na nas do kraja života.

Bajke su retko sumorne i pesimistične i uvek sadrže pozivnu pauku koju treba usvojiti. Na primer, bajka Lepotica i zver nas uči da ne sudimo drugima po izgledu. Važno je naučiti razliku između dobrog i lošeg u ranom detinjstvu. Priče koje im čitamo dok su mali često ostaju sa njima i kasnije i pomažu im kod moralnih dilema.

Usađivanje navike čitanja je još jedna korisna stvar kod čitanja bajki. Dete će se zainteresovati za neku temu, hteti da čuje još, a kasnije i da samo čita knjige, stripove i romane. Kasnije će dete moći da neguje svoje talente i hobije i da bude inspirisano da crta ili slika nešto što ga je zainteresovalo u bajci. Može se razviti i želja za stvaranjem ili pisanjem sopstvenih priča.

ozivite-4d-3d-knjige-svet-prica-bajke

Koje su prednosti čitanja bajki?

Postoji mnogo prednosti čitanja bajki našim mališanima i one nam mogu pomoći u mnogo čemu. Jedna od tih prednosti je da redovno čitanje pomaže detetu da poboljša svoj rečnik i suoči se sa novim rečima i objašnjenima. Na taj način se pobošljava verbalna komunikacija, kao i razumevanje.

Drugo, one pomažu deci da nauče da pričaju priču i postave radnju od početka do kraja, da odrede uvod, zaplet i razrešenje događaja. Zatim, redovno čitanje pomaže u kasnijem savladavanju čitanja i pisanja i pomažu nam da im usadimo ljubav ka čitanju. Kada deca zamisljaju pustolovine i avanture likova, ona razvijaju kreativnost i maštu što je veoma važno.

Potom, bajke pomažu detetu da izrazi svoje emocije i razmišljanja, što možda ne bi umelo na drugačiji način. Poistovećujući se likovima iz bajki, ona lakše mogu da se nose sa nekim manje lepim emocijama. Na kraju, bajke uče decu moralnim vrednostima, kao i da svaki postupak i odluka ima posledice. Deca mogu da nauče da neoprezni i pogrešni postupci mogu da dovedu do negativnih posledica. I možda najvažnija prednost je ta što je čitanje bajki zabavno. Provodićete interesantno i korisno vreme sa decom, a pritom ćete se i zabaviti, kako vi tako i vaši mališani.

Kako čitanje bajki povećava IQ kod dece?

Albert Ajnštajn je rekao: “Ako želite da vam deca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da vam deca budu još inteligentnija, čitajte im više bajki.”. Jedan od razloga je to što mnoge moralne lekcije iz bajki koje možemo pročitati u originalu, često budu različite od njihove ekranizacije. Na primer, pouka Male sirene je spoznaja da naša dela imaju posledice, a ne kako se udati za princa. Bajke jasno podučavaju o tome kako da razlikujemo dobro od zla i te lekcije su jasne deci.

Bajke pomažu deci da razviju kritičko razmišljanje i pokazuju posledice određenih odluka i dela koje likovi donose. Takođe, proširuju vidike dodajući čarobnjake, divove, vile, i ostale likove u običan svet i time podstiču razmišljanje kako bi to bilo da su stvarni i šta bi se u tom slučaju dogodilo. Zatim, omogućavaju deci da se upoznaju sa drugačijom kulturom dok čitaju. One uče decu o kulturnim različitostima, zajedničkim osnovama mitologija i sveukupno im pružaju bogatije književno iskustvo.

Potom, bajke pomažu mališanima da nauče da se nose sa zastrašujućim situacijama. Deca se mogu poistovetiti sa likovima i suočiti sa zastrašujućim situacijama kroz koje ti likovi prolaze. Naravno, važno je da ih odrasli ne plaše likovima i događajima iz priča. Ako primetite da se dete boji bajke, nemojte im čitati neko vreme i pronađite neku drugu priču koja ih interesuje. Nemojte im govoriti da je sve izmišljeno i da je to samo u priči, bolje im ukažite na to da sve ima srećan kraj. Ali, naravno da bajke sadrže i neke istine koje je teško prihvatiti. Često ćemo u bajci naći najbolji način da deci kažemo nešto što se treba reći. Jer, na žalost, u životu se ne susrećemo samo sa srećnim trenucima.

Još razloga zbog kojih pričanje i čitanje bajki povećava IQ kod dece

  • Bajke pomažu u stvaranju posebne emocionalne veze između roditelja i deteta
  • Izgrađuju kriterijume za prepoznavanje kvalitetne literature za čitanje
  • Razvijaju motivaciju za pisano izražavanje kao i pričanje
  • Podstiču prepoznavanje i razumevanje svojih ali i tuđih osećanja
  • Unapređuju dečju sposobnost slušanja
  • Podstiču kreativno razmišljanje
  • Pomažu deci da zavole čitanje i knjige
  • Omogućaju deci da obogate rečnik i razviju raznovrsne interese
  • Povećavaju motivaciju za samostalno čitanje i uživanje u knjizi
  • Razvijaju pažnju, pamćenje, koncentraciju i sposobnost zaključivanja.

Na koji način 4D knjige oživljavaju priče?

4D knjige mogu oživeti priče i deca mogu uživati u njima na različite načine. Jedan od načina je upotreba tehnologije proširene stvarnosti (AR). Ona omogućuje korisnicima da uz pomoć pametnih telefona, tableta ili naočara vide dodatne elemente digitalno umetnute u stvarni svet. U 4D knjigama, AR prepoznaje stranice knjige i na njima prikazuje animacije, interaktivne likove i zvučne efekte koji oživljavaju priču.

Drugi način na koji 4D knjige mogu oživeti priče je korišćenje tehnologije virtualne stvarnosti (VR). Virtualna stvarnost pruža korisnicima mogućnost da urone u digitalni svet. U 4D knjigama, VR može da stvori interaktivno iskustvo koje čitaocima daje priliku da istraže virtualne svetove i imaju interakciju sa likovima, kao i okruženjem. Na primer, umesto da deca samo čitaju bajku i u njoj se susretnu sa avanturama glavnog aktera, ona mogu doživeti te avanture iz prvog lica ulaskom u svet knjige.

Oživljavanje priča pomoću 4D knjiga kombinuje tradicionalno iskustvo čitanja sa tehnologijom kako bi čitaoci na interaktivan način doživeli priču i imali nezaboravno iskustvo. Ovo je, naravno, posebno interesantno deci i mlađim čitaocima jer im pruža priliku da budu deo priče na skroz uzbudljiv i nov način. Moći će da urone u nove bajkovite svetove i uživaju u novim iskustvima.

Kada bajka oživi uz pomoć 4D knjige upoznaje nas sa skroz novom dimenzijom klasične priče na koju smo navikli. Stoga, iskustvo čitaoca biva poboljšano i omogućava emocionalno povezivanje sa svetovima i likovima u bajci. Ovo malim sanjarima može zagolicati maštu i kreativnost i pružiti priliku da istražuju, učestvuju i stvaraju nove priče unutar ovih bajkovitih svetova.

Zaključak

Bajke su važan deo svakog detinjstva i mogu nam pomoći u razumevanju sveta oko nas kao i sopstvenih i tuđih emocija. Ranije je jedini način susretanja sa bajkama bilo tradicionalno čitanje, a danas, sa razvojem tehnologije možemo iskusiti i drugačiju stranu bajki. Uz pomoć 3D knjige možemo videti stranice koje oživljavaju pred nama, kao i likove koji se kreću u našem prostoru, stvarajući iluziju da su zaista prisutni.

Same bajke, a pogotovo priče koje oživljavaju uz pomoć 4D knjige mogu pružiti malim sanjarima nezaboravne avanture, spojiti maštu sa stvarnošću i oživeti neverovatne priče. Sve ovo može omogućiti neverovatno iskustvo vašim mališanima, ali i vama. Doživećete magiju knjige na potpuno drugačiji i nov način.

Popularni blogovi

Koliko je Sunce udaljeno od planete zemlje?

U našem kosmičkom susretu, gde Zemlja pleše oko svoje zvezde, jedno pitanje intrigira umove ljudi vekovima: Koliko smo zaista udaljeni od Sunca? Prosečna udaljenost od

svemir-sajt9

Enciklopedija svemira za malu i veliku decu

Dobrodošli na Devar, dom 4D enciklopedija koje će otvoriti vrata čudesima svemira vašem detetu, ali i probuditi radoznalost kod odraslih. Naša Enciklopedija Svemira „Kosmos“ nije

Podelite ovo