Zanimljive činjenice koje možete pronaći u enciklopedijama za decu

kids-girl-devojcica-cita-knjigu-sa-naocarima

Sa razvojem tehnike i tehnologije raste i broj informacija koje možemo pronaći svuda oko nas. Zato je sasvim sigurno da se povećava i broj zanimljivih činjenica koje možemo pronaći u enciklopedijama.

Enciklopedije za decu su posebno zanimljive jer daju odgovore na mnoga pitanja koja deca svakodnevno postavljaju. Naravno, ta pitanja su uvek – Zašto? Kako? Ko? Kada? Gde? Šta? Ali i mnoga druga.

Mnoge enciklopedije za decu nude interesantne slike, mape, tabele, objašnjenja, a one najzanimljive se, kao dodatak knjizi, mogu naći i u 4D verziji. Time se postiže maksimalan užitak i zabava, tako što dolazi do spajanja telefona (što će mnogu decu obradovati) i knjige.

U enciklopedijama za decu postoji mnogo stvari koje mogu zadovoljiti ili zagolicati dečju maštu. Na primer, prvo putovanje na Mesec, osoba koja je prva obišla svet, koliko jedna kap krvi sadrži krvnih zrnaca, kako su sagrađene piramide, i mnoga druga pitanja.

Zašto je važno upoznati decu sa enciklopedijama?

Osim što su enciklopedije važne za rast i razvoj dece, kao i razvijanje njihove mašte i znanja, deca mogu pronaći veliki broj zanimljivih činjenica, naučiti nesto i zabaviti se u isto vreme. Koristeći enciklopedije, deca mogu da istraže i spoznaju dodatne činjenice vezane za neki pojam. Istovremeno, ispune svoju znatiželju i povećaju svoje opšte znanje.

Deca su sklona da postavljaju zanimljiva pitanja, stoga, iz enciklopedije mogu dobiti neobične i interesantne odgovore. Na ovaj način deca će bolje razumeti svet oko sebe, ljude, i okolinu.

Enciklopedije su važne za širenje vokabulara, kao i razvijanje pamćenja. Naime, veoma su korisne i zato što roditeljima mogu omogućiti da primete koja je to oblast koja detetu više “leži” i koja ga zanima. Stoga, mogu mu pomoći da u skladu sa time razvije i neke veštine.

Otkrivanje legendi, istina, misterija, anegdota pa i slučajnosti su stvari koje mogu pretvoriti vaše dete u istraživača. Osim što će enciklopedije pomoći vašem detetu u obrazovanju, takođe mogu ponuditi i informacije koje se ne nalaze u udžbenicima.

Ono što je takođe interesantno, kada deca pronađu jedan odgovor, to često sa sobom povlači i mnoga druga pitanja. Mnogo je stvari koje čekaju da budu otkrivene, kao i mnogo činjenica o različitim pojmovima koje nude izuzetni broj informacija koje deca mogu naučiti na iznenađujuće načine.

Kako korišćenje enciklopedija utiče na dečji  mozak?

Istraživanja su pokazala da čitanje izaziva merljive i stvarne promene u mozgu čije trajanje može biti i do nekoliko dana nakon čitanja. Slično mišićnom pamćenju, enciklopedija čini vezu između trajnih neuroloških promena i moždanih ćelija jačom.

Najčešće su oučavane promene u temporalnom korteksu odnosno delu dečijeg mozga koji je zadužen za jezik. Takođe, promene su uočene i u glavnom, osetljivom delu mozga.

Neuroni u toj zoni podstiču svest da misli da radi ono što u stvarnosti ne radi, što se zove simulirana spoznaja. Na primer, kada zamiljšljamo da vozimo biciklu, aktiviramo neurone koje su sa tom aktivnošću povezani.

Zanimljive činjenice koje možete pronaći u enciklopedijama za decu

Učenje može biti zahtevno, stoga je važno pronaći interesantne načine kako bi deci bilo zanimljivije kao i zanimljive činjenice koje će ih zainteresovati. Postoji mnogo različitih tema o istoriji, nauci, geografiji, živim bićima, kosmosu, i mnogo drugih. Neke od interesantnih činjenica koje će deca zasigurno želeti da saznaju:

 • Najveći kontinent na Zemlji je Azija i na njemu živi čak 4,46 biliona ljudi.
 • Sjedinjene Američke države i Kanada dele najdužu granicu na svetu, ukupno 24.760 kilometara.
 • Andi su venac planina koji se nalazi u Južnoj Americi i to je najduži planinski venac na svetu.
 • Aljaska i Rusija su udaljenje samo 3 kilometra.
 • Krave i konji uglavnom spavaju stojeći.
 • Ajkule u svom telu nemaju ni jednu kost.
 • Postoje ribe koje kašlju kako bi očistile neke od bakterija iz svojih škrga.
 • Naučnici veruju da postoji između šest i deset miliona različitih vrsta insekata.
 • Morski sunđeri se smatraju evolucijski najmanje razvijenim životinjama na planeti.
 • Slonovi su jedina vrsta životinja koje ne mogu da skoče.
 • Prosečna temperatura tela se smanjuje sa godinama.
 • Ako bismo išli pravolinijski, samo jedan sat bi bio dovoljan da se stigne do svemira.
 • Osoba koja je teška 90 kilograma bi na Marsu imala samo 35, zato što Mars ima manju gravitaciju od Zemlje.
 • Voda čini oko 75 posto našeg mozga.
 • Jupiter je planeta koja se najbrže vrti u solarnom sistemu, takodje je i najveća.
 • Potrebno je oko dve-tri godine da ananas poraste do svoje pune veličine.
 • Jagode su jedino voće čije semenke su vidljive spolja.
 • Zemljina kora sadrži pet posto gvožđa.

Nekoliko primera enciklopedija i zanimljivih činjenica u njima

Kao što smo već rekli, informacija je sve više, ali odlična stvar koju nam enciklopedije mogu pružiti je baš to što su informacije u njima proverene i tačne, a pre svega izuzetno zanimljive. Neke od enciklopedija koje mogu biti interesantne vašem detetu su:

1.   Enciklopedija “Svetska čuda”

U ovoj enciklopediji deca mogu saznati o svetskim čudima starog sveta kao i svetskim čudima po Herodotu. Takođe, mogu pronaći zanimljive činjenice o Zevsu i Olimpu, Keopsovoj piramidi, Tunelu Eupalinosa, Herinom hramu, nasipu na ostrvu Samos i mnoge druge. U ovoj knjizi, deca zainteresovana za istraživanje sveta i koja vole interesatne priče, mogu pronaći mnogo zabave i stvari koje će ih interesovati.

2.   Enciklopedija “Anatomija ljudskog tela”

U ovom tipu enciklopedije deca mogu da steknu znanja u oblasti vezanoj za ljudski organizam, složene procese koji se u njemu odvijaju, i različitim organima koje naše telo ima. Sadrži dosta zanimljivih činjenica o kojima deca imaju mnogo pitanja. Na primer, kako naš mozak funkcioniše, od čega je sastavljen, i kako izgleda. Naravno, deca mogu naučiti i o ćelijama, tkivima, koži, tetivama, mišićima, kostima, nervima, i mnogim drugim pojmovima. Ova enciklopedija im može omogućiti da upoznaju svoje telo i dobiju odgovore na mnoga pitanja.

3.   Enciklopedija “Životinje”

Ovo je sigurno jedna od enciklopedija koju će deca najviše voleti. Upravo zbog toga što sadrži zanimljive činjenice o različitim vrstama životinja, bilo to sisari, reptili, ribe, ptice ili vodozemci. Isto tako i podelama kao što su carstvo, porodica, klasa, grupa, razred, vrsta. Deca mogu naučiti mnoštvo novih pojmova, vrsta životinja kao i zanimljivih činjenica baš o njima. Vaši mališani će uživati u učenju o izgledu, staništu, ishrani, kao i načinu života i ovih stanovnika naše planete.

4.   Enciklopedija “Dinosaurusi”

Ovakva enciklopedija nudi znanja o praistorijskom svetu i vrstama koje su tada živele na našoj planeti. Mogu naučiti različita imena dinosaurusa kao šta ona znače. Takođe, razlike u njihovom izgledu, ishrani i ponašanju. Sigurni smo da vaše dete, kao i skoro svako dete koje ste sreli želi da sazna više o ovim velikim bićima koja su živela jako davno pre nas. Ova enciklopedija će im baš to omogućiti. Prethodno pomenute informacije, kao i mnoge zanimljive činjenice su bas ono što će oduševiti vaše najmlađe.

5.   Enciklopedija “Kosmos”

Uz ovu knjigu deca će moći da iskuse neverovatno putovanje kroz našu galaksiju, kao i da upoznaju čari kosmosa i svega što se nalazi u širokom komšiluku planete na kojoj živimo. Omogućiće im znanja o različitim planetama u našem solarnom sistemu, koje je njihovo rastojanje od Sunca, veličini, po čemu su dobile ime i sličnim pojmovima. Naučiće i zabaviti se uz zanimljive činjenice o Mlečnom putu, galaksiji, crnoj rupi, astronomiji kroz vekove, patuljastim planetama, kosmičkim stenama, asteroidima, zvezdama, kometama i slično. Poznato je da u kosmosu čuči najviše tajni, kao da i danas i dalje postoji mnogo pitanja o tome. Oni odgovori koji postoje se mogu naći baš ovde.

Zaključak

Enciklopedije su riznica interesantnih i zanimljivih činjenica i prava je sreća da su nam dostupne. Omogućavaju mnogo zabave i znanja vašem detetu, ali i vama. Pomoći će vam da zajedno razvijete maštu, interesovanja i uživate u zanimljivim činjenicama koje se zasigurno u njima mogu pronaći.

Knjige i znanje su naši najveći prijatelji i mogu doneti mnoštvo pogodnosti u razvoju deteta. Obradujte vaše dete što pre, izaberite enciklopediju iz oblasti koja ga najviše interesuje i uputite se u pravu pustolovinu.

Popularni blogovi

Anatomija srca i kako radi naše srce?

Vaše srce je lokalizovano u sredini grudnog koša, između pluća, iza i nešto ulevo od grudne kosti. Obavija ga srčana kesa (perikard), membrana koja se

Podelite ovo